V. Speleološka škola SO HPD Sniježnica

Početkom mjeseca listopada, speleološki odsjek HPD Sniježnica organizira speleološku školu u trajanju od šest vikenda . Škola je podijeljena na teoretski i praktični dio, a izvodi se prema programu Komisije za speleologiju HPS-a.

Teoretski dio čine predavanja koja se održavaju jednom tjedno u prostorijama odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio, odnosno odlazi se na jednodnevne ili dvodnevne izlete. Polaznici na izletima vježbaju tehnike savladavanja špilja i jama te se susreću s pojmovima koji se obrađuju na predavanjima.

Prijave su zatvorene.

Speleološki kamp Bezdan-Konavle 2017

Izrada nacrta
Foto by Nina Lučić

Od 14.4.- 17.04.  speleološki odsjek HPD Sniježnica, u suradnji s udrugom Breganja, Hrvatskim biospeleološkim društvom i HGSS stanicom Dubrovnik, organizirao je speleološki kamp u Cadmos Village u trajanju od četiri dana  s ciljem nastavka istraživanja jame Bezdan u mjestu Vignji.

Speleološki kamp bio je najavljen za istraživanje Plješine jame na Sniježnici, ali zbog lošeg vremena koje bi onemogućilo istraživanje, kamp je u četvrtak prebačen na jamu Bezdan koja je podjednako speleološki zanimljiva.

Od petka do ponedjeljka, izrađivao se topografski nacrt, istraživali su se novo pronađeni kanali, radila su se biospeleološka istraživanja i fotodokumentacija jame Bezdan. U istraživanju jame sudjelovali su speleolozi iz Dubrovnika, Neretve, Kaštela, Splita, Karlovca, Samobora, Breganje i Zagreba, a svu logističku potporu dobivali smo od planinara HPD Sniježnica, planinara iz planinarskog kluba Subra iz Herceg Novog i svih prijatelja dobre volje.

Kamp je održan uz potporu Komisije za speleologiju HPS, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao partnerima, a posebnu zahvalu dugujemo Goranu Jerkoviću i Zoranu Ateljeviću koji su nam odmah omogućili održavanje kampa u adrenalinskom parku Cadmos Village i tako bitno olakšali novo nastalu situaciju. 

Stvarnu dubinu jame, kao i prezentaciju kampa prikazat ćemo na Skupu Speleologa u Domu kulture Čilipi u studenom 2017.g. 

Hvala i vidimo se!

Upoznajmo SO HPD Sniježnica

Ispred špilje Banova Ljut
Foto by Željka Janjanin

Speleološki odsjek Sniježnica osnovan je pri istoimenom Planinarskom društvu 2009.godine, a osnivači odsjeka su Alan Šimunović, Goran Jerković i Zoran Ateljević.

VIŠE INFORMACIJA